پرنده سیتی جوجه کشی بلدرچین - پرنده سیتی

بدون شک یکی از مشاغل زود بازده که می‌شود به پرورش دهندگان و افراد علاقه مند به صنعت پرورش طیور پیشنهاد داد، جوجه کشی از بلدرچین می‌باشد. اما حتما می‌دانید که بدون آموزش و آگاهی داشتن در مورد کاری، موفقیت و رشد در آن رشته با شکست مواجه شده و یا بسیار سخت خواهد بود. در این مقاله قصد داریم تا اقدام به آموزش جوجه کشی بلدرچین به افرادی کنیم که می‌خواهند در این زمینه فعالیت کرده و کسب و کاری را شروع کنند.

بلدرچین از آنجایی که پرنده ای بیولوژیک بوده و بدون هیچ واکسن و آنتی بیوتیکی پرورش می‌یابد، پزشکان برای بسیاری از بیماری های انسان از قبیل بیماری های قلبی، سرطان، اعصاب و … بلدرچین را تجویز می‌کنند. همچنین مردم هم به خوبی از محصولات این پرنده استقبال کرده‌اند. از همین رو یکی از مشاغل زود بازده که می‌توان به علاقمندان پرورش طیور معرفی کرد، جوجه کشی و پرورش بلدرچین می‌باشد.

زمان جوجه کشی بلدرچین

زمان جوجه کشی بلدرچین ها نسبت به دیگر طیور، کمتر بوده و در مدت زمان ۱۷ روز می‌توان از تخم ها جوجه آوری کرد. توجه داشته باشید که تخم های نطفه دار را قبل از ورود به دستگاه باید گرید بندی کنید. تخم های ریز و درشت و با شکل نامتعارف و تخم های شل از ورود به دستگاه باید کنار گذاشته شوند. بعد از چیدن تخم ها در داخل شانه های مخصوص ستری، با اسپری نانوسیلور آنها را ضدعفونی نمایید و بعد از مدت ۲ دقیقه شانه ها را به ترتیب بر روی رک دستگاه قرار دهید.

تخم های نطفه دار بلدرچین با دمای ۳۷.۷ و رطوبت ۵۵ درصد و تهویه ۳۸.۲ مرحله ستر را به پایان برده و در ۳ روز پایانی یا مرحله هچر دمای استاندارد ۳۷.۲ و رطوبت ۶۵ درصد و تهویه ۳۸ درجه سانتی گراد، یک محیط مطلوب برای تولد جوجه ها می‌باشد. احتمال دارد بعضی از تخم های نطفه دار ضعیف باشند. بنابراین کاربر باید ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از پایان هچ منتظر بماند تا تخم های ضعیف تبدیل به جوجه شوند.

اصول جوجه کشی از بلدرچین

شرایط محیطی هچ جوجه بلدرچین

بعد از هچ شدن جوجه بلدرچین باید دقت نمایید ۱۲ ساعت جوجه ها در داخل دستگاه بمانند تا پرهایشان کاملا خشک شوند. محیطی را آماده نمایید تا جوجه ها را به اتاق یا سالن پرورش ( گرم خانه ) منتقل نمایید. توجه کنید دمای سالن پرورش جوجه بلدرچین تا ۱۰ روز اول برای جوجه ها بسیار مهم است. باید محیطی بصورت دایره وار درست نمایید و دمای کف را ۳۰ تا ۳۵ درجه در نظر بگیرید و تا ۲ روز اول آب و شکر + مولتی الکترولیت در اختیار جوجه ها قرار دهید. جوجه های یک روزه را در بستر با کفپوش مقوایی آج دار نگهداری نمایید.

دوره پرورش بعد از ۱۵ روز وارد فاز جدیدی می‌شود. بنابراین سعی کنید گله های مولد را درون قفس های استاندارد و درجه یک نگهداری کنید. این کار سبب می‌شود تا تخم های تولید شده کمتر در معرض آلودگی قرار بگیرند. به این صورت آمار تخم های سالم و تمیز بیشتر شده و گله کمتر دچار بیماری شود.

توجه کنید که تخم های جمع آوری شده را بیشتر از ۷ روز نگهداری نکنید. همچنین دمای نگهداری تخم ها زیر ۲۰ درجه بوده و کمتر از ۱۶ درجه هم نباشد. برای نگهداری کوتاه مدت تخم ها تا ۷ روز، 

دمای سالن نگهداری گله مولد از ۲۸ درجه بالاتر نرود و زیر ۱۸ درجه سانتی گراد هم نیاید. مطلوب ترین دمای سالن پرورش بین ۲۰ تا ۲۴ درجه است. فراموش نکنید که محیط نگهداری گله باید همیشه آرام و بدون استرس بوده و تهویه خوبی داشته باشد.

استرس برای پرندگان بخصوص در زمان پرورش بسیار خطرناک است. استرس باعث کاهش تولید تخم شده و سبب بی نطفه بودن تخم ها می‌شود. بهترین زمان نگهداری گله بلدرچین تخم گذار از زمان تخمگذاری ۶ تا ۹ ماه می‌باشد.

دستگاه جوجه کشی بلدرچین

دستگاه جوجه کشی بلدرچین را در یک اتاق قرار داده و اگر می‌توانید اتاق را استریل کرده و در شرایطی کاملا بهداشتی نگه دارید. با این کار از ورود آلودگی های خارجی تا حدی جلوگیری خواهد شد. خود دستگاه پیش از چینش تخم ها باید استریل گردد، تا عاری از هر گونه میکروب و باکتری باشد. این کار میزان زیادی در راندمان جوجه در آوری کمک تاثیر دارد. توجه کنید پس از پایان هر دوره دستگاه را از میکروب و آلودگی ها پاکسازی کنید.

جوجه درآوری از تخم بلدرچین

آموزش مراحل

دمای مناسب دستگاه برای جوجه کشی بلدرچین در مرحله ستر، ۳۷/۵ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی ۶۵ درصد است. تخم نطفه دار به مدت ۱۴ روز در ستر نگهداری شده و در این مدت، حداقل روزانه ۳ تا ۵ مرتبه چرخانده می‌شود. البته دستگاه جوجه کشی فول دیجیتال نیاز به چرخش دستی ندارد.

در روز پانزدهم که دوره هچر شروع می‌شود، تخم ها را به سبد های هچ منتقل کنید. پس از آن در روز شانزدهم تا هجدهم جوجه کشی، جوجه ها از تخم خارج می‌شوند. توجه داشته باشید که معمولا در یک جوجه آوری موفق، میزان جوجه درآوری حداقل ۷۵ درصد است.

بلوغ و جفت گیری

با فراهم کردن شرایط لازم پس از مدت کوتاهی بعد از بلوغ، پرندگان آماده جفت گیری می‌باشند. در طی دوره رسیدن بلدرچین ها به سن بلوغ جنسی (۶ تا حداکثر ۷ هفتگی) و تا سن ۸ هفتگی می توان به منظور تشکیل گله مولد، بلدرچین های نر را به نسبت ۱ نر به ازاء ۳ تا ۴ مولد ماده وارد گله نمود. پنج تا هفت روز پس از ادغام مولدهای نر و ماده می‌توان تخم های نطفه دار را جمع آوری نموده و برای جوجه کشی ذخیره سازی کرد.

 

جمع آوری تخم نطفه دار بلدرچین

تخم های نطفه دار تولیدی باید ۳ تا ۴ مرتبه در روز جمع آوری شوند تا از آلودگی آنها جلوگیری شود. سپس تخم نطفه دار با کیفیت مناسب از لحاظ وزن، شکل و کیفیت مناسب و همچنین عاری بودن از هرگونه آلودگی به فضولات، انتخاب و به اتاق مخصوص ضدعفونی منتقل می‌شود. بدین ترتیب قبل از ذخیره سازی تخم ها بهتر است آنها را به روش گاز دادن، یا با یک دستمال نم دار از کثیفی ها بخوبی پاک و ضدعفونی کنید. فراموش نکنید در صورتی که از اسپری ها و یا مواد ضدعفونی کننده قبل از ذخیره تخم ها استفاده کنید، باید سریعا آنها را در دستگاه جوجه کشی قرار دهید.

نگهداری و ضدعفونی کردن تخم ها

برای ضدعفونی به روش گاز دادن، از مخلوط کردن فرمالین مایع با پرمنگنات پتاسیم به میزان ۴۵ میلی لیتر فرمالین ، ۴۰ درصد با ۳۰ گرم پرمنگنات پتاسیم به ازاء هر متر مکعب فضای محیط به مدت ۲۰ دقیقه استفاده می‌شود. برای این منظور ابتدا پرمنگنات را در یک ظرف سفالی و یا لعابی ریخته و سپس فرمالین را اضافه نمایید.

دستگاه جوجه کشی بلدرچین

با آزاد شدن گاز فرمالین، درب اتاق گاز را ببندید و سریعا از مکان خارج شوید. زیرا گاز فرمالدئید بسیار خطرناک و کشنده است. حداکثر زمان ذخیره سازی تخم ها یک هفته و در دمای ۱۶ تا ۱۷ درجه سانتی گراد و رطوبت ۷۰ تا ۸۰ درصد است و در طول این مدت احتیاجی به چرخاندن تخم ها نیست.

ذخیره سازی تخم بلدرچین

در صورت افزایش مدت زمان نگهداری تخم ها به بیش از ۷ روز ، میزان قابلیت جوجه درآوری به صورت چشمگیری کاهش خواهد یافت. پس از اتمام دوره ذخیره سازی و قبل از قرار گرفتن تخم های قابل جوجه آوری در دستگاه ( مرحله ستر )، باید به مدت حداقل ۶ ساعت در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد پیش گرم شوند.

خروج جوجه ها از دستگاه

در بلدرچین نیز مانند سایر طیور، جوجه بلدرچین ها پس از تفریح و ورود به سالن پرورش، بایستی دسترسی آزاد به آب و خوراک داشته باشند. مقاومت بالای این پرنده به انواع بیماری ها و شرایط مناسب مدیریتی باعث شده است که هیچ گونه واکسن با آنتی بیوتیکی در طول دوره پرورش و در جیره غذایی آن استفاده نگردد. به همین دلیل انتظار می‌رود گوشت و تخم این پرنده نسبت به سایر طیور سالم تر باشد.

مزیت های گوشت بلدرچین

همچنین به اعتقاد برخی طبع گرم و مواد مغذی موجود در گوشت بلدرچین، آن را به یک ماده غذایی دارویی تبدیل کرده است. تخم بلدرچین غنی از اسیدهای چرب امگا ۳، انواع ویتامین ها و مواد معدنی به ویژه فسفر بوده و دارای کلسترول ناچیزی است.

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 69 views بار دسته بندی : مقالات علمی بلدرچین تاريخ : 29 ژوئن 2022 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.